درباره کشت گندم در روسیه بیشتر بدانیم

کشت گندم در روسیه

گندم یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی در جهان است که از آن برای تهیه آرد، نان، ماکارونی و بسیاری از محصولات غذایی دیگر استفاده می شود. روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گندم در جهان است. در این مقاله، به بررسی کشت گندم در روسیه خواهیم پرداخت.

کشت گندم در روسیه به هزاران سال پیش برمی گردد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد گندم در روسیه در حدود 5000 سال قبل از میلاد کشت می شده است. در طول تاریخ، کشت گندم در روسیه نقش مهمی در اقتصاد و امنیت غذایی این کشور ایفا کرده است.

مناطق اصلی کشت گندم در روسیه کدامند؟

مناطق اصلی کشت گندم در روسیه، منطقه خاک سیاه در جنوب روسیه، که در میان بهترین زمین های کشاورزی در جهان است، و منطقه ولگا در مرکز روسیه، که حدود یک چهارم از آن را تشکیل می دهد، است. تولید گندم کشور غلات عمده کشت شده در کشور گندم، جو، چاودار و ذرت است .

گندم مهمترین محصول است، زیرا روسیه چهارمین تولید کننده گندم در سراسر جهان است. تولید گندم در روسیه به دو نوع گندم بهاره و گندم زمستانه تقسیم می شود . گندم بهاره در اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت کاشته می شود و در مرداد یا شهریور برداشت می شود. گندم زمستانه در سپتامبر یا اکتبر کاشته می شود و در ژوئن یا جولای برداشت می شود.

سطح تولید گندم بهاره در روسیه 12.4 میلیون هکتار در سال 2022/23 پیش بینی شده بود، در حالی که پیش بینی می شد سطح تولید گندم زمستانه به 16.3 میلیون هکتار افزایش یابد . کل تولید گندم برای سال بازاریابی 2021/22 74.5 میلیون تن برآورد شد .

مطلب مرتبط : بزرگترین تولید کننده گندم در جهان در سال ۲۰۲۳

شرایط آب و هوایی و خاکی برای کشت گندم در روسیه چگونه است؟

شرایط اقلیمی و خاکی مناسب برای کشت گندم در روسیه بسته به نوع گندم و منطقه متفاوت است. به طور کلی، گندم به آب و هوای معتدل با بارندگی کافی و خاک حاصلخیز نیاز دارد. برخی از عوامل موثر بر رشد گندم در روسیه عبارتند از:

گندم زمستانه

  • در پاییز کاشته می شود
  • نسبت به گندم بهاره نسبت به سرما و خشکی مقاوم تر است
  • می تواند در اثر ایجاد پوسته یخی آسیب ببیند
  • عمدتاً در منطقه خاک سیاه و منطقه ولگا روسیه کشت می شود

گندم بهاره

  • در اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت کاشته می شود
  • نسبت به گندم زمستانه تحمل بیشتری نسبت به گرما و آفات دارد
  • به رطوبت و مواد غذایی بیشتری از خاک نیاز دارد
  • عمدتاً در منطقه سیبری و برخی از مناطق منطقه اورال روسیه کشت می شود

به طور خلاصه، شرایط آب و هوایی و خاک برای کشت گندم در روسیه به نوع گندم (زمستانی یا بهاری) و منطقه (خاک سیاه، ولگا، سیبری یا اورال) بستگی دارد. گندم آب و هوای معتدل با بارندگی مناسب و خاک حاصلخیز را ترجیح می دهد، اما با مدیریت صحیح می تواند خود را با شرایط مختلف محیطی سازگار کند.

مطلب مرتبط : نحوه کشت گندم در امریکا چگونه است؟

منطقه خاک سیاه روسیه کشت گندم
منطقه خاک سیاه روسیه

انواع گندم های کشت شده در روسیه کدامند؟

انواع گندم های کشت شده در روسیه عمدتاً گندم زمستانه و گندم بهاره است . گندم زمستانه در پاییز کاشته می شود و در تابستان برداشت می شود، در حالی که گندم بهاره در اواخر بهار کاشته می شود و در اوایل پاییز برداشت می شود. گندم زمستانه در برابر سرما و خشکی مقاوم تر است، اما در برابر پوسته یخی آسیب پذیرتر است. گندم بهاره نسبت به گرما و آفات تحمل بیشتری دارد اما به رطوبت و مواد مغذی بیشتری از خاک نیاز دارد. ارقام اصلی گندم زمستانه که در روسیه کشت می شود عبارتند از: زمستان قرمز نرم ، زمستان قرمز سخت و زمستان سفید .

انواع اصلی گندم بهاره که در روسیه رشد می کنند عبارتند از: بهار سفید نرم ، بهاره قرمز سخت و دوروم . این گونه ها از نظر کیفیت، عملکرد و استفاده نهایی متفاوت هستند. به عنوان مثال، گندم نرم دارای پروتئین و گلوتن کمتری نسبت به گندم سفت است و برای پخت کیک، کلوچه و شیرینی مناسب است.

گندم سفت نسبت به گندم نرم دارای پروتئین و گلوتن بالاتری است و برای تهیه نان، پاستا و رشته فرنگی مناسب است. گندم دوروم دارای بالاترین میزان پروتئین و گلوتن در بین انواع گندم است و برای تولید سمولینا که برای تهیه پاستا و کوسکوس استفاده می شود، ایده آل است. نوع و تنوع گندم کشت شده در روسیه به شرایط آب و هوایی و خاک منطقه و همچنین تقاضای بازار و ترجیحات مصرف کنندگان بستگی دارد.

روش های کاشت و برداشت گندم در روسیه چیست؟

روش های کاشت و برداشت گندم در روسیه به نوع گندم (زمستانی یا بهاری) و منطقه (خاک سیاه، ولگا، سیبری یا اورال) بستگی دارد.برخی از روش ها عبارتند از:

گندم زمستانه در پاییز کاشته می شود و در تابستان برداشت می شود. نسبت به گندم بهاره نسبت به سرما و خشکی مقاوم‌تر است، اما می‌تواند در اثر ایجاد پوسته یخی آسیب ببیند، که زمانی اتفاق می‌افتد که برف‌ها آب می‌شوند و دوباره روی سطح خاک یخ می‌زنند و محصول را خفه می‌کنند. گندم زمستانه عمدتاً در منطقه خاک سیاه در جنوب روسیه، که دارای آب و هوای معتدل قاره ای با تابستان های گرم و زمستان های معتدل است، می روید.

خاک سیاه که به نام چرنوزم نیز شناخته می شود، سرشار از مواد آلی و مواد مغذی است که آن را برای کشاورزی ایده آل می کند. گندم زمستانه در منطقه ولگا در مرکز روسیه نیز کشت می شود که دارای آب و هوای قاره ای با زمستان های سرد و تابستان های گرم است. خاک این منطقه بیشتر از خاکهای شاه بلوط و خاکستری جنگلی است که نسبت به چرنوزم حاصلخیز کمتری دارد اما همچنان برای تولید گندم مناسب است. برداشت گندم زمستانه با کمباین انجام می شود که دانه را در یک عملیات بریده، کوبیده و تمیز می کند.

گندم بهاره در اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت کاشته می شود و در مرداد یا شهریور برداشت می شود. نسبت به گندم زمستانه تحمل بیشتری نسبت به گرما و آفات دارد اما به رطوبت و مواد غذایی بیشتری از خاک نیاز دارد. گندم بهاره عمدتاً در منطقه سیبری در شرق روسیه می روید که دارای آب و هوای نیمه قطبی با زمستان های طولانی و سخت و تابستان های کوتاه و خنک است.

خاک این منطقه بیشتر خاک های پادزولیک و تایگا است که اسیدی و کم مواد آلی و مواد مغذی هستند. بنابراین کشت گندم بهاره به کوددهی و آبیاری بیشتری نسبت به گندم زمستانه نیاز دارد. گندم بهاره نیز در برخی از مناطق منطقه اورال در غرب روسیه کشت می شود که آب و هوا و خاکی مشابه منطقه سیبری دارد.

برداشت گندم بهاره با داس انجام می شود که دانه ها را به صورت پشته برش می دهد. سپس دانه های بریده شده توسط زنان با چنگک جمع شده و در ردیف هایی قرار می گیرد و از کاه برای بستن ذخایر گندم به بسته ها استفاده می شود. سپس این بسته‌ها توسط مردان با تکان‌هایی روی هم چیده می‌شوند. سپس شوک‌ها به خرمن‌کوبی منتقل می‌شوند و در آنجا به وسیله فلیل یا ماشین‌هایی کوبیده می‌شوند تا دانه‌ها را از کاه جدا کنند. سپس با پرتاب کردن آن به هوا و اجازه دادن به باد، کاه سبک تر را از بین می برد.

به طور خلاصه، روش های کاشت و برداشت گندم در روسیه بسته به نوع گندم (زمستانی یا بهاری) و منطقه (خاک سیاه، ولگا، سیبری یا اورال) متفاوت است. گندم زمستانه را در پاییز می کارند و در تابستان با کمباین برداشت می کنند. گندم بهاره در اواخر بهار کاشته می شود و در اوایل پاییز با داس، چنگک، کاه، فلفل و سبد برداشت می شود.

برداشت گندم در روسیه

چه مقدار گندم در روسیه تولید می شود؟

تولید گندم در روسیه از سال به سال بسته به آب و هوا، سطح محصول و عملکرد متفاوت است. آخرین برآورد برای سال بازاریابی 2021/22 75.2 میلیون تن متریک است که کمتر از رکورد 85.4 میلیون تنی سال قبل است . روسیه پس از چین، هند و ایالات متحده، چهارمین تولیدکننده بزرگ گندم در سراسر جهان است. عمده ترین انواع گندمی که در روسیه کشت می شود گندم زمستانه و گندم بهاره است که زمان کاشت و برداشت متفاوتی دارند. گندم مهمترین محصول در روسیه است، زیرا از آن برای تهیه نان، ماکارونی و سایر مواد غذایی اصلی و همچنین برای خوراک دام و صادرات استفاده می شود.

صادرات گندم روسیه به کدام کشورها انجام می شود؟

روسیه گندم را به بسیاری از کشورهای جهان صادر می کند، اما مقاصد اصلی عبارتند از:

مصر: مصر بزرگترین واردکننده گندم در جهان و بزرگترین خریدار گندم روسیه است. در سال 2021، روسیه 2.44 میلیارد دلار گندم به مصر صادر کرد که 27.4 درصد از کل صادرات گندم این کشور را تشکیل می داد. با این حال، مصر اخیراً از غلات اتحادیه اروپا و اوکراین در آخرین مناقصه های خود، از جمله محموله های نادر رومانیایی، حمایت کرده است.

ترکیه: ترکیه دومین واردکننده گندم روسیه و بزرگترین خریدار در سال زراعی 2021-2022 است. در سال 2021، روسیه 1.79 میلیارد دلار گندم به ترکیه صادر کرد که 20.1 درصد از کل صادرات گندم این کشور را تشکیل می داد. ترکیه تا 30 دسامبر 2021، 4.5 میلیون تن گندم روسیه خریداری کرده است. ترکیه همچنین یکی از سرمایه گذاران بزرگ گندم اوکراین است، به طوری که 74 درصد از واردات آن به ارزش 1.6 میلیارد دلار در سال 2019 از اوکراین بوده است.

نیجریه: نیجریه سومین واردکننده بزرگ گندم روسیه و بزرگترین خریدار در آفریقا پس از مصر است. در سال 2021، روسیه 493 میلیون دلار گندم به نیجریه صادر کرد که 5.53 درصد از کل صادرات گندم این کشور را به خود اختصاص داد. نیجریه برای تامین نیاز داخلی خود به شدت به واردات گندم متکی است، زیرا سالانه تنها حدود 60000 تن گندم تولید می کند.

آذربایجان: آذربایجان چهارمین واردکننده بزرگ گندم روسیه و همسایه نزدیک روسیه است. روسیه در سال 2021 به ارزش 339 میلیون دلار گندم به آذربایجان صادر کرد که 3.8 درصد از کل صادرات گندم این کشور را تشکیل می داد. آذربایجان بیشتر گندم خود را از روسیه وارد می کند، زیرا زمین های قابل کشت و منابع آبی محدودی برای کشت گندم دارد.

عربستان: عربستان سعودی پنجمین واردکننده بزرگ گندم روسیه و سریع ترین بازار رو به رشد گندم روسیه بین سال های 2020 تا 2021 است. در سال 2021، روسیه 316 میلیون دلار گندم به عربستان سعودی صادر کرد که 3.54 درصد را به خود اختصاص داد. از کل صادرات گندم آن عربستان سعودی خرید گندم روسیه را 365 درصد از 67 میلیون دلار در سال 2020 به 248 میلیون دلار در سال 2021 افزایش داد. عربستان سعودی به دلیل کمبود آب، تولید گندم داخلی خود را به تدریج حذف می کند و قصد دارد تا سال 2024 کاملاً به واردات متکی باشد.

سایر مقاصد عمده صادرات گندم روسیه سودان، پاکستان، یمن، تانزانیا و امارات متحده عربی هستند. روسیه بزرگترین صادرکننده گندم در جهان است که بیش از 18 درصد از صادرات بین المللی را در سال 2019 به خود اختصاص داده است. گندم مهمترین محصول در روسیه است، زیرا برای تهیه نان، ماکارونی و سایر مواد غذایی اصلی و همچنین برای حیوانات استفاده می شود.

منابع مهمی که برای این مطلب استفاده شد : 

  1. oec.world
  2. fao
  3. statista
  4. world-grain

انتهای مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *