کشاورزی عربستان | آب ، برنامه‌ها ، دستاوردها ، بررسی بازار 2024

کشاورزی عربستان طی چند دهه اخیر شاهد تحولاتی بزرگ بوده است. با وجود کمبود منابع آبی و شرایط سخت جغرافیایی، این کشور با استفاده از فناوری‌های پیشرفته و حمایت‌های دولتی توانسته است به سطح قابل‌توجهی از خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی دست یابد. برنامه‌های سرمایه‌گذاری وسیع در زیرساخت‌ها، توسعه مزارع و استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری، نقش مهمی در تحقق این اهداف داشته است. همچنین، عربستان در حال تبدیل شدن به یکی از صادرکنندگان اصلی محصولات کشاورزی در منطقه است و در راستای چشم‌انداز ۲۰۳۰، به دنبال افزایش امنیت غذایی و رشد پایدار اقتصادی خود می‌باشد.

آنچه در این مطلب خواهید خواند...

عربستان سعودی که به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای بیابانی جهان شناخته می‌شود، در دهه‌های اخیر دستاوردهای شگفت‌انگیزی در زمینه کشاورزی داشته است. با وجود چالش‌های فراوانی همچون کمبود آب و شرایط آب‌وهوایی سخت، این کشور توانسته است با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته و سرمایه‌گذاری‌های گسترده در زیرساخت‌ها، بخش کشاورزی خود را به سطحی بی‌سابقه برساند.

امروز، عربستان سعودی نه تنها به خودکفایی در تولید بسیاری از محصولات غذایی دست یافته، بلکه در حال تبدیل شدن به یک صادرکننده عمده محصولات کشاورزی در منطقه و جهان است. این پیشرفت‌ها در راستای چشم‌انداز 2030 کشور و با هدف تأمین امنیت غذایی و توسعه پایدار اقتصادی انجام شده است.

بررسی کشاورزی و آب عربستان

توسعه کشاورزی در عربستان سعودی طی سه دهه گذشته شگفت‌انگیز بوده است. مناطق وسیعی از بیابان به زمین‌های کشاورزی تبدیل شده‌اند  که این دستاورد بزرگ در کشوری است که به طور متوسط سالانه حدود چهار اینچ باران دریافت می‌کند، یکی از پایین‌ترین میزان‌های بارش در جهان.

امروزه عربستان سعودی گندم، خرما، محصولات لبنی، تخم‌مرغ، ماهی، مرغ، میوه، سبزیجات و گل را به بازارهای سراسر جهان صادر می‌کند. خرما که زمانی جزء اصلی رژیم غذایی سعودی‌ها بود، اکنون بیشتر برای کمک‌های بشردوستانه جهانی کشت می‌شود.

وزارت کشاورزی عمدتاً مسئول سیاست‌گذاری‌های کشاورزی است. دیگر نهادهای دولتی شامل بانک کشاورزی عربستان سعودی (SAAB) است که یارانه‌ها را توزیع می‌کند و وام‌های بدون بهره اعطا می‌نماید؛ و سازمان سیلوها و آسیاب‌های آرد که گندم را خریداری و ذخیره می‌کند، آسیاب‌های آرد احداث می‌کند و خوراک دام تولید می‌کند. دولت همچنین برنامه‌های توزیع و احیای زمین و تأمین مالی پروژه‌های تحقیقاتی را اجرا می‌کند.

بخش خصوصی نقش مهمی در توسعه کشاورزی این کشور ایفا کرده است. این بیشتر به دلیل برنامه‌های دولتی است که وام‌های بلندمدت و بدون بهره، خدمات فنی و پشتیبانی و مشوق‌هایی مانند بذر و کود رایگان، آب، سوخت و برق با قیمت پایین و واردات معاف از گمرک مواد اولیه و ماشین‌آلات ارائه داده است.

تاریخی، کشاورزی در شبه‌جزیره عربستان بیشتر محدود به کشاورزی خرما و تولید سبزیجات در مقیاس کوچک در واحه‌های پراکنده بود، به جز در نوار کوچک ساحلی در جنوب غربی. قطعات کوچک زمین به اندازه کافی غذا برای جوامع محلی تولید می‌کرد و هر گونه اضافی به کاروان‌های عبوری فروخته می‌شد.

توسعه جدی کشاورزی در دهه ۱۹۷۰ آغاز شد. دولت برنامه گسترده‌ای برای ترویج فناوری‌های کشاورزی مدرن، ایجاد جاده‌های روستایی، شبکه‌های آبیاری، تاسیسات ذخیره‌سازی و صادرات، و تشویق نهادهای تحقیقاتی و آموزشی کشاورزی به اجرا گذاشت.

در نتیجه، تولید تمامی مواد غذایی پایه رشد چشمگیری داشته است. عربستان سعودی اکنون در زمینه برخی مواد غذایی از جمله گوشت، شیر و تخم‌مرغ کاملاً خودکفا است.

آب، البته، کلید کشاورزی در عربستان سعودی است. این کشور موفق به اجرای برنامه‌ای چندوجهی برای تأمین منابع عظیم آب شده است که برای رشد شگرف بخش کشاورزی ضروری است.

شبکه‌ای از سدها ساخته شده تا سیلاب‌های فصلی ارزشمند را به دام انداخته و مورد استفاده قرار دهد. مخازن آب زیرزمینی عظیمی از طریق چاه‌های عمیق استخراج شده‌اند. کارخانه‌های نمک‌زدایی ساخته شده‌اند تا آب شیرین را از دریا برای استفاده‌های شهری و صنعتی تولید کنند و به این ترتیب منابع دیگر را برای کشاورزی آزاد کنند. همچنین تأسیساتی برای تصفیه پساب‌های شهری و صنعتی به منظور استفاده در آبیاری کشاورزی راه‌اندازی شده است.

این تلاش‌ها به طور جمعی کمک کرده است تا بخش‌های وسیعی از بیابان به زمین‌های کشاورزی حاصلخیز تبدیل شوند. زمین‌های زیر کشت که در سال ۱۹۷۶ کمتر از ۴۰۰ هزار هکتار بود، تا قرن ۲۱ به میلیون‌ها هکتار رسید.

تصویر یک زمین کشاورزی بزرگ

دستاوردهای کشاورزی عربستان سعودی

دهه ۱۹۷۰ آغاز توسعه جدی کشاورزی در عربستان سعودی را رقم زد.

دولت برنامه گسترده‌ای را برای ترویج فناوری‌های مدرن کشاورزی، ایجاد جاده‌های روستایی، شبکه‌های آبیاری و تاسیسات ذخیره‌سازی و صادرات، و تشویق مؤسسات تحقیقاتی و آموزشی کشاورزی آغاز کرد.

نتیجه این تلاش‌ها رشد فوق‌العاده‌ای در تولید تمامی مواد غذایی پایه بوده است. عربستان سعودی اکنون با تولید مقادیر قابل توجهی گوشت، شیر و تخم‌مرغ، در زمینه تعدادی از محصولات غذایی کاملاً خودکفا شده است.

افزایش تولید مواد غذایی باعث کاهش متناسب واردات مواد غذایی شد؛ و در واقع اکنون عربستان سعودی گندم، خرما، محصولات لبنی، تخم‌مرغ، ماهی، مرغ، سبزیجات و گل را به بازارهای سراسر جهان صادر می‌کند.

کشاورزی فشرده در حوزه لبنیات، گوشت، مرغ و تخم‌مرغ از ابتدای این برنامه معرفی شد و تا سال ۱۹۸۵، مزارع محلی تقاضای داخلی بسیاری از محصولاتی را که پیش‌تر وارد می‌شدند، برآورده کردند. در حال حاضر، این کشور دارای برخی از مدرن‌ترین و بزرگ‌ترین مزارع لبنیات در خاورمیانه است. تولید شیر با نرخ سالانه قابل توجه ۶۸۱۴ لیتر به ازای هر گاو، یکی از بالاترین میزان‌های جهان را به خود اختصاص داده است.

در حالی که تولید ماهی از طریق شیوه‌های سنتی ماهیگیری در ساحل به طور مداوم در حال افزایش است، این کشور در حال بررسی راه‌هایی برای افزایش بیشتر صید و تشویق سرمایه‌گذاری خصوصی بیشتر است.

مطلب مرتبط  وسعت عربستان چقدر است؟ 🇸🇦

یکی از زمینه‌های جدیدی که بخش خصوصی با حمایت دولت در آن سرمایه‌گذاری می‌کند، آبزی‌پروری است. تعداد مزارع ماهی، چه با استفاده از قفس‌هایی در دریا و چه با مخازن در خشکی، به طور پیوسته در حال افزایش است. بیشتر این مزارع در امتداد سواحل دریای سرخ عربستان سعودی واقع شده‌اند. پرورش میگو به ویژه بسیار موفق بوده است. به عنوان مثال، شرکت ملی میگو «ال‌ربیان» دارای مزرعه‌ای در جنوب جده است که توسط زیست‌شناسان دریایی و مهندسان دریایی سعودی مدیریت می‌شود. میگوهای این مزرعه، از جمله گونه محبوب ببر سیاه، عمدتاً به ایالات متحده و ژاپن صادر می‌شوند.

بزرگ‌ترین دستاورد کشاورزی عربستان که در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفته است، تحول سریع این کشور از واردکننده به صادرکننده گندم بود. در سال ۱۹۷۸، این کشور اولین سیلوهای غلات خود را ساخت. تا سال ۱۹۸۴، عربستان در زمینه گندم خودکفا شده بود. اندکی پس از آن، عربستان سعودی صادرات گندم به حدود سی کشور از جمله چین و اتحاد جماهیر شوروی سابق را آغاز کرد و در مناطق عمده تولید مانند تبوک، حائل و قصیم، میانگین عملکرد به ۳.۶ تن در هر هکتار رسید.

علاوه بر این، کشاورزان سعودی مقادیر قابل توجهی از سایر غلات مانند جو، سورگوم و ارزن نیز تولید می‌کنند. امروزه، به منظور حفظ منابع ارزشمند آب، تولید گندم و سایر غلات به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

با این حال، پادشاهی عربستان تولید میوه و سبزیجات را افزایش داده است، از طریق بهبود تکنیک‌های کشاورزی و جاده‌هایی که کشاورزان را به مصرف‌کنندگان شهری متصل می‌کند. عربستان سعودی یکی از صادرکنندگان عمده میوه و سبزیجات به کشورهای همسایه خود است. از جمله محصولات پربازده آن هندوانه، انگور، مرکبات، پیاز، کدو و گوجه‌فرنگی است. در جیزان، در جنوب غربی پرآب کشور، ایستگاه تحقیقاتی الحکمه میوه‌های گرمسیری مانند آناناس، پاپایا، موز، انبه و گواوا تولید می‌کند.

این تحول کشاورزی رژیم غذایی سنتی کشور را تغییر داده است و تنوعی از غذاهای محلی که چند نسل پیش غیرقابل تصور بود، فراهم کرده است. خرما دیگر همانند گذشته جزء اصلی رژیم غذایی عربستانی‌ها نیست، هرچند هنوز هم به عنوان یک غذای مکمل مهم به شمار می‌رود. بخش زیادی از تولید سالانه خرما که حدود نیم میلیون تن تخمین زده می‌شود و شامل حدود ۴۵۰ نوع مختلف است، به عنوان کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی استفاده می‌شود.

چندین کارخانه، از جمله یکی در الاحساء، به طور کامل به تولید خرما برای کمک‌های خارجی اختصاص یافته‌اند و هر ساله ده‌ها هزار تن خرما را برای مقابله با قحطی و کمبود غذا اهدا می‌کنند، عمدتاً از طریق برنامه جهانی غذا (WFP) سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO). بسیاری از کشورها به طور مستقیم از کمک‌های غذایی عربستان که از طریق برنامه جهانی غذا ارائه می‌شود، بهره‌مند شده‌اند و پادشاهی عربستان پس از ایالات متحده، دومین کشور بزرگ در زمینه کمک‌های این برنامه است.

تصویر ۳ کودک در زمین کشاورزی

برنامه‌های دولتی عربستان سعودی

پیشرفت‌های به‌دست‌آمده در بخش کشاورزی عربستان سعودی در سال‌های اخیر عمدتاً به دلیل مجموعه‌ای از برنامه‌های دولتی بوده است، از جمله ارائه وام‌های بدون بهره و خدمات فنی و پشتیبانی.

بخش کشاورزی همچنین از آب، سوخت و برق با هزینه پایین و واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات معاف از عوارض گمرکی بهره‌مند شده است. شرکای خارجی که با افراد یا شرکت‌های سعودی مشارکت دارند، تا ۱۰ سال از پرداخت مالیات معاف هستند و مقررات سرمایه‌گذاری که از آوریل ۲۰۰۰ به اجرا درآمده است، مشوق‌های بیشتری را ارائه می‌دهد.

سازمان‌های دولتی عربستان سعودی

نهاد اصلی مسئول اجرای سیاست‌های کشاورزی در عربستان سعودی، وزارت کشاورزی است که به کشاورزان خدمات تحقیقاتی و مشاوره‌ای ارائه می‌دهد. یکی دیگر از نهادهای حمایتی، بانک کشاورزی عربستان سعودی (SAAB) است که یارانه‌ها را توزیع کرده و وام‌های بدون بهره اعطا می‌کند. سازمان سیلوها و آسیاب‌های آرد در سال ۱۹۷۲ تأسیس شد تا گندم خریداری و ذخیره کند، آسیاب‌های آرد احداث کرده و خوراک دام تولید نماید تا از رشد کشاورزی در سراسر کشور حمایت کند.

برای تشویق سرمایه‌گذاری خصوصی در بخش کشاورزی، عربستان سعودی منابع مالی قابل توجهی را برای بهبود جاده‌های ارتباطی بین مناطق تولید و بازارهای مصرف اختصاص داده است.

علاوه بر این، برنامه توزیع و احیای زمین که در سال ۱۹۶۸ معرفی شد، با هدف توزیع زمین‌های بایر به صورت رایگان، بیشتر در قطعات کوچک، به منظور افزایش سطح زیر کشت و تشویق به تولید محصولات زراعی و دامی اجرا می‌شود. گیرندگان زمین موظف به توسعه حداقل یک چهارم سطح زمین در مدت دو تا پنج سال هستند. پس از انجام این تعهد، مالکیت کامل زمین به کشاورز منتقل می‌شود.

در چارچوب برنامه‌های توسعه، دولت همچنان به حمایت از کشاورزان جدید در اجرای پروژه‌های سرمایه‌بر با تأکید ویژه بر تنوع‌بخشی و افزایش بهره‌وری می‌پردازد.

برای افزایش بهره‌وری مزارع، دولت همچنین پروژه‌های تحقیقاتی را تأمین مالی و حمایت می‌کند که هدف آن‌ها تولید محصولات غذایی جدید برای افزایش برداشت و توسعه گونه‌های گیاهی با مقاومت بیشتر در برابر آفات است. این برنامه‌ها با همکاری بین کشاورزان محلی و دانشمندان در مراکز تحقیقاتی کشاورزی دانشگاه‌ها و کالج‌های عربستان سعودی انجام می‌شوند.

مطلب مرتبط  از عربستان چی بخریم؟

تصویر منابع آبی عربستان

منابع آبی عربستان سعودی

عربستان سعودی کشوری بیابانی است که فاقد رودخانه‌ها یا دریاچه‌های دائمی است و بارندگی بسیار کمی دارد. آب کمیاب و بسیار ارزشمند است و با رشد سریع کشور، تقاضا برای آب نیز در حال افزایش است.

به همین دلیل، پادشاهی عربستان به روش‌های نوآورانه‌ای روی آورده است تا آب کافی برای پشتیبانی از توسعه خود فراهم کند. تمامی مسائل مربوط به آب توسط وزارت آب و برق مدیریت می‌شود.

آبخوان‌ها یکی از منابع اصلی آب در عربستان سعودی هستند. این آبخوان‌ها مخازن وسیع زیرزمینی آب هستند. در دهه ۱۹۷۰، دولت تلاش عمده‌ای را برای شناسایی و نقشه‌برداری از این آبخوان‌ها و برآورد ظرفیت آن‌ها آغاز کرد. در نتیجه، این کشور توانست ده‌ها هزار چاه عمیق در مناطق امیدوارکننده حفر کند که هم برای استفاده شهری و هم کشاورزی به کار می‌روند.

یکی دیگر از منابع عمده آب دریا است. این کار از طریق شیرین‌سازی انجام می‌شود، فرایندی که آب آشامیدنی را از آب شور دریا تولید می‌کند. عربستان سعودی بزرگ‌ترین تولیدکننده آب شیرین‌شده در جهان است.

سازمان آب‌شیرین‌کن عربستان سعودی (SWCC) ۲۷ ایستگاه آب‌شیرین‌کن را اداره می‌کند که بیش از سه میلیون متر مکعب آب آشامیدنی در روز تولید می‌کنند. این تأسیسات بیش از ۷۰ درصد آب مصرفی شهرها و همچنین بخش بزرگی از نیازهای صنعت را تأمین می‌کنند. این ایستگاه‌ها همچنین منبع عمده تولید برق هستند.

سدها برای جمع‌آوری آب‌های سطحی پس از سیلاب‌های ناگهانی استفاده می‌شوند. بیش از ۲۰۰ سد سالانه حدود ۱۶ میلیارد فوت مکعب آب جاری را در مخازن خود جمع‌آوری می‌کنند. برخی از بزرگ‌ترین این سدها در وادی جیزان، وادی فاطمه، وادی بیشه و نجران قرار دارند. این آب عمدتاً برای کشاورزی استفاده می‌شود و از طریق هزاران مایل کانال‌ها و جوی‌های آبیاری به بخش‌های وسیعی از زمین‌های حاصلخیز که پیش‌تر بایر بودند، توزیع می‌شود.

یکی از منابع رو به گسترش آب، استفاده از آب بازیافتی است. پادشاهی عربستان سعودی هدف دارد تا ۴۰ درصد از آب مصرفی در مناطق شهری برای مصارف خانگی را بازیافت کند. به همین منظور، کارخانه‌های بازیافت آب در ریاض، جده و سایر مراکز صنعتی شهری بزرگ ساخته شده‌اند. آب بازیافتی برای آبیاری مزارع کشاورزی و پارک‌های شهری استفاده می‌شود.

بررسی بازار کشاورزی عربستان

ریاض مرکز یک اقتصاد به ارزش ۱.۱۰۸ تریلیون دلار است که بزرگ‌ترین اقتصاد در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) محسوب می‌شود و تا سال ۲۰۳۰ سرمایه‌گذاری‌های بیش از ۷۰ میلیارد دلاری در بخش کشاورزی پیش‌بینی شده است.

بخش کشاورزی یکی از اصلی‌ترین عوامل مؤثر در تولید ناخالص داخلی (GDP) است.

بخش کشاورزی و صنایع غذایی یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه اقتصاد ملی در پادشاهی عربستان سعودی است و نقشی اساسی در دستیابی به اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ و همچنین تأمین امنیت غذایی ایفا می‌کند. سهم کشاورزی در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۹.۳۷ میلیارد دلار بود.

توسعه‌های عمده‌ای در چندین بخش در حال انجام است:

  • تولید آبزی‌پروری طی ۵ سال گذشته ۱۸۳ درصد افزایش یافته است و از ۳۰,۰۰۰ تن به ۸۵,۰۰۰ تن رسیده است.
  • در همین دوره، تولید مرغ گوشتی به بیش از ۶۰ درصد از تقاضای داخلی رسیده است.
  • تولید در گلخانه‌ها ۵۸ درصد رشد داشته و از ۲۵۷,۰۰۰ تن به حدود ۴۰۷,۰۰۰ تن رسیده است.
  • کشاورزی ارگانیک نیز ۱۸ درصد افزایش یافته و به ۵۲,۸۰۰ تن رسیده است.

عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ سریع‌ترین رشد اقتصادی را در میان کشورهای گروه G20 داشت و تولید ناخالص داخلی آن به ۱.۱۰۸ تریلیون دلار رسید. پیش‌بینی می‌شود که عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ تولید ناخالص داخلی خود را بالای ۱ تریلیون دلار حفظ کند.

تصویر ۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در کشاورزی تا ۲۰۳۰

۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در کشاورزی تا ۲۰۳۰

عربستان سعودی دارای بخش تولید، فرآوری و صنایع غذایی در حال رشد است. این بخش از رشد جمعیت و درآمد، تغییرات سبک زندگی، حمایت‌های دولتی و توافقات تجاری مطلوب بهره‌مند شده است. انتظار می‌رود سرمایه‌گذاری در این بخش تا پایان سال ۲۰۳۰ به ۷۰ میلیارد دلار برسد که نسبت به ۴۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ افزایش چشمگیری داشته است.

تصویر ۳۸ درصد رشد تولید ناخالص داخلی کشاورزی در ۲۰۲۲

۳۸ درصد رشد تولید ناخالص داخلی کشاورزی در ۲۰۲۲

تولید ناخالص داخلی کشاورزی عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ بیش از ۳۸ درصد رشد کرد و به ۲۶.۶ میلیارد دلار رسید. با سرمایه‌گذاری‌های جدید دولت و برنامه‌هایی برای توسعه دارایی‌های کشاورزی داخلی، انتظار می‌رود این رشد ادامه یابد.

تصویر ۲۸.۸ میلیارد دلار رشد بازار غذا و نوشیدنی

۲۸.۸ میلیارد دلار رشد بازار غذا و نوشیدنی

بازار غذا و نوشیدنی عربستان سعودی، که عمدتاً توسط مواد غذایی کشاورزی هدایت می‌شود، در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۲۸.۸ میلیارد دلار رسید و پیش‌بینی می‌شود طی پنج سال آینده رشد سالانه مرکب (CAGR) 3.22 درصد داشته باشد. همچنین، بازار بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی با رشد ۳.۵ درصد در همان دوره روبرو خواهد شد. این بازار به دلیل افزایش تقاضا برای غذای آماده ناشی از تغییرات جمعیتی و شهرنشینی سریع در حال رونق است.

مطلب مرتبط  محصولات کشاورزی کشور عربستان چیست؟

تصویر ۱۵.۷ میلیارد دلار بازار غذای کشاورزی + ۶.۸۸ میلیارد دلار واردات

۱۵.۷ میلیارد دلار بازار غذای کشاورزی + ۶.۸۸ میلیارد دلار واردات

پیش‌بینی می‌شود بازار غذای کشاورزی داخلی در سال ۲۰۲۳ به ۱۵.۷ میلیارد دلار برسد. انتظار می‌رود نرخ رشد سالانه مرکب ۳.۵۶ درصد داشته باشد (CAGR 2023-2028)، که منجر به ارزش ۱۸.۷ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸ خواهد شد. ارزش واردات در بازار کشاورزی در سال ۲۰۲۳ به ۶.۸۸ میلیارد دلار پیش‌بینی شده است. نرخ رشد سالانه مرکب ۵.۲۹ درصد برای دوره ۲۰۲۳-۲۰۲۸ پیش‌بینی می‌شود.

تصویر ۱۷.۳ میلیارد دلار گسترش بازار مرغداری عربستان سعودی

۱۷.۳ میلیارد دلار گسترش بازار مرغداری عربستان سعودی

بازار مرغداری عربستان سعودی در سال جاری به ۱۷.۳ میلیارد دلار ارزش‌گذاری شده و پیش‌بینی می‌شود با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) ۴.۱۱ درصد در پنج سال آینده رشد کند. بخش مرغداری در عربستان سعودی به دلیل مصرف بالای مرغ یکی از بزرگ‌ترین و سریع‌ترین رشدها را دارد. این رشد فرصت‌هایی را برای تأمین خوراک، تجهیزات بسته‌بندی و فرآوری، و خدمات دامپزشکی و لجستیک فراهم می‌کند.

تصویر ۱ میلیارد دلار گسترش بازار تخم مرغ

۱ میلیارد دلار گسترش بازار تخم مرغ

عربستان سعودی در تولید تخم‌مرغ به خودکفایی رسیده است. پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۲۰۲۵ ارزش تولید تخم‌مرغ به ۱ میلیارد دلار برسد و با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR 3.95%) تا سال ۲۰۲۸ افزایش یابد. مازاد تولید تخم‌مرغ عمدتاً به کشورهای GCC (شورای همکاری خلیج فارس) صادر می‌شود. فرصت‌هایی برای تامین خوراک، خانه‌های مرغداری، خدمات بهداشتی، فرآوری و بسته‌بندی و همچنین لجستیک زنجیره سرد باعث توسعه این بخش می‌شود.

تصویر ۴.۵ میلیون راس رشد دام

۴.۵ میلیون راس رشد دام

پیش‌بینی می‌شود تولید دام در عربستان سعودی تا سال ۲۰۲۶ به ۴.۵ میلیون راس برسد. با توجه به سرمایه‌گذاری‌های کشاورزی در پرورش دام همراه با فناوری‌های جدید، فرصت‌های رشد قابل توجهی در زمینه پرورش دام، خوراک دام، تجهیزات، خدمات دامپزشکی، ساختمان‌های مزرعه و موارد دیگر برای توسعه این بخش وجود دارد.

تصویر ۳.۴۶ میلیارد دلار فرصت‌های بازار خوراک دام

۳.۴۶ میلیارد دلار فرصت‌های بازار خوراک دام

بازار خوراک دام عربستان سعودی در سال ۲۰۲۰ به ارزش ۲.۴ میلیارد دلار بود و انتظار می‌رود با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) ۵.۳۱ درصد تا سال ۲۰۲۷ به ۳.۴۶ میلیارد دلار برسد. این رشد به دلیل توسعه کشاورزی و سرمایه‌گذاری در تولید گوشت و مرغ همراه با افزایش تقاضای مصرف‌کنندگان برای محصولات گوشتی است.

تصویر ۲.۳ میلیارد دلار گسترش بازار زنجیره سرد

۲.۳ میلیارد دلار گسترش بازار زنجیره سرد

انتظار می‌رود اندازه بازار لجستیک زنجیره سرد از ۱.۳۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به ۲.۳۳ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸ رشد کند، با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) ۱۱.۳۹ درصد در دوره پیش‌بینی (۲۰۲۳-۲۰۲۸). رشد سریع بازار لجستیک هوشمند مواد غذایی، بخش زنجیره سرد را تحت سلطه قرار داده است. افزایش مصرف داخلی مواد غذایی تازه وارداتی و صادراتی موجب رشد سریع بازار لجستیک زنجیره سرد شده است که به فناوری‌های هوشمند در مدیریت حمل و نقل و توزیع محصولات کنترل دما متکی است.

تصویر ۵۰۰٪ رشد پیش‌بینی‌شده برای محصولات و خدمات آبزی‌پروری

۵۰۰٪ رشد پیش‌بینی‌شده برای محصولات و خدمات آبزی‌پروری

با پیش‌بینی افزایش ۵۰۰ درصدی تولید ماهی تا سال ۲۰۲۵، فرصت‌های جدیدی برای خدمات‌رسانی به بخش آبزی‌پروری به سرعت در حال رشد است. با افزایش صادرات ماهی‌های عربستان سعودی که نزدیک به ۱ میلیارد دلار به اقتصاد اضافه خواهد کرد، گسترش تولید ماهی نیاز به افزایش خدمات بهداشت آبزیان، تجهیزات پرورش ماهی، سیستم‌های بسته‌بندی و فرآوری، و خدمات لجستیک زنجیره سرد را به دنبال دارد.

تصویر ۱۷.۴٪ رشد پیش‌بینی‌شده برای بازار مواد غذایی ارگانیک

۱۷.۴٪ رشد پیش‌بینی‌شده برای بازار مواد غذایی ارگانیک

عربستان سعودی بزرگ‌ترین بازار مواد غذایی طبیعی و ارگانیک در خاورمیانه است که به ارزش ۵۴.۲ میلیون دلار برآورد شده است. پیش‌بینی‌ها رشد بازار را تا سال ۲۰۲۶ به میزان ۱۷.۴٪ نشان می‌دهند. رشد بازار مواد غذایی ارگانیک به دلیل افزایش درآمد قابل‌تصرف و حمایت‌های دولتی از کشاورزی ارگانیک و همچنین افزایش ترجیحات مصرف‌کنندگان به سمت مواد غذایی بدون مواد شیمیایی است.

تصویر ۲۰۱.۸ میلیون دلار رشد بازار داروی دامپزشکی

۲۰۱.۸ میلیون دلار رشد بازار داروی دامپزشکی

انتظار می‌رود بازار داروی دامپزشکی عربستان سعودی در دوره پیش‌بینی (۲۰۲۳-۲۰۲۷) با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) ۵.۰۰ درصد رشد کند و تا سال ۲۰۲۷ به ۲۰۱.۸۰ میلیون دلار برسد. این رشد فرصت‌هایی را برای ورود کسب‌وکارهای جدید و همچنین گسترش فرصت‌ها برای ارائه‌دهندگان فعلی ایجاد می‌کند. تقاضا برای خدمات کامل بهداشت دام به دلیل نیاز به دانش و فناوری‌های پیشرفته در حال افزایش است.

تصویر قهوه

۱۰ کشور برتر در مصرف قهوه: مصرف‌کنندگان عربستانی سالانه بیش از ۲۶۶ میلیون دلار برای قهوه هزینه می‌کنند

عربستان سعودی در میان ۱۰ کشور برتر جهان از نظر مصرف قهوه قرار دارد. این کشور هر سال بین ۷۰,۰۰۰ تا ۹۰,۰۰۰ تن قهوه وارد می‌کند و همچنین ۸۰۰ تن قهوه به صورت محلی تولید می‌شود. در حالی که فرصت‌های تجاری قابل توجهی در بازار واردات قهوه وجود دارد، برنامه دولت برای کاشت ۱.۲ میلیون درخت قهوه تا سال ۲۰۲۶ فرصت‌های جدیدی برای تأمین‌کنندگان ماشین‌آلات و تجهیزات مزارع قهوه و ارائه‌دهندگان راه‌حل‌های فرآوری و بسته‌بندی قهوه ایجاد می‌کند.

منابع : saudi-agriculture | saudiembassy

انتهای مطلب

لطفا به اشتراک بگذارید

لطفا نظر خود را درباره این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *